Adobe BC vs. Wordpress?

Af Mads Nygaard Pedersen
Wednesday, February 05, 2014

Adobe-Business-Catalyst.dk er en demo hjemmeside bygget på Adobe Business Catalyst. Hjemmesiden indeholder udover skamløs selvpromovering bl.a. fakta om Adobe BC. Samtidig er det mit første eksperiment med platformen. Det er også en mulighed for dig...


... for at se platformen an på overfladen. Måske endda kradse lidt i den...? 

Okay - hjemmesidens design kunne naturligvis lige så godt været lavet til ethvert andet websystem - og det ville have fungeret lige så fint af den grund (på overfladen). Hjemmesiden her er lavet med HTML5 og CSS3 og tilpasser sig variable skærmstørrelser, som f.eks. iPhones / iPads og Android smartphones og tablets. Det er faktisk ret hot især taget i betragtning af at siden blev lavet tilbage i 2012 ;-)

Fra dengang til nu... Goodbye Goodbarry!

Adobe BC er på mange måder en interessant platform - især konceptuelt. Den startede ud som et selvstændigt projekt ved navn "GoodBarry" med en australsk udvikler bag roret, og allerede dengang slog den på at være ens totalløsning med CMS, CRM, nyhedsbrev funktion og ecommerce funktionalitet.

Siden blev navnet til Business Catalyst - og da Adobe valgte at købe platformen tilbage i 2012 blev den omdøbt nok engang. Man kunne have forventet at platformen ville blive boostet gevaldigt, men web teknologier ligger ikke stille - og man kan sige at det mere var konceptet der var på plads end platformen. Betjeningsmæssigt er den blevet bedre i takt med at Adobe har optimeret den - men der er ingen tvivl om at platformen først for alvor vil begynde at trække fra i 2014 eller måske endda først 2015. Ved den lejlighed vil der bliver introduceret nye teknologier og tingene vil blive lavet om fra bunden.

Derfor kan man betragte Adobe BC som en investering i fremtiden - især hvis man er til closed source og hvis man ikke kan leve uden at have et multi-billion dollar corp i ryggen... men også hvis man er opflasket med Dreamweaver eller er blevet begejstret for Adobe Muse eftersom der er tæt integration ml. de applikationer og Adobe BC.

Hvad er status idag?

Adobe BC har mange ting kørende for sig og ditto en del lovende træk - men der skal fortsat arbejdes seriøst med usability frem mod release af næste version. Da jeg udviklede på platformen sidst bar den præg af at være i en transitionsfase fra et sminket gammeldags Windows server teknologi til en mere brugervenlig størrelse. 

Det skal også nævnes, at det er over et år siden at jeg lavede min sidste hjemmeside baseret på Adobe BC, men da denne side også er baseret på Adobe BC, så har jeg ikke helt smidt tøjlerne sådan 'slutbrugermæssigt'. Men eftersom den 'udviklingsmæssige' ligger henved et år tilbage så kan jeg af gode grunde ikke afskrive, at der kan være løbet en del vand gennem udvikleråen siden da. 

Personligt foretrækker jeg i lige så høj grad Wordpress som blog / CMS system - en agil platform med et fantastisk open source community - og den mest benyttede publiseringsplatform online. Det skal lige tilføjes at jeg her forholder mig til den klassiske Wordpress.org version - og ikke MU eller Wordpress.com udgaverne. De er kapitler i sig selv.

Jeg har brugt Wordpress siden før fanden fik sko på... og det er lidt som en gammel kæreste man ikke kan slippe helt. Wordpress har en formidabel udbredelse - trilliarder af templates og plugins (mindst!!). Derfor er den blevet enhver 'webtweakers' foretrukne legetøj. Men på trods af sin enorme rummelighed og fleksibilitet rummer Wordpress også dilemmaer bl.a. i forhold til performance (især på shared hosting), men også med kompatibilitet ved brug af flere plugins. Dertil kommer dilemmaet ift hvilke plugins, framworks og templates der er værd at bygge på (hvilket er en variabel størrelse) - samt den annoyance faktor forbundet med at erfare at et såkaldt "gratis" plugin blot er en begrænset udgave og for at få alle features er der afregning ved kasse 1. 

Wordpress er med andre ord open source på godt og ondt - dog klart mest godt! Kan man leve med de ting og er man bare en smule teknisk minded - så rummer platformen en masse potentiale :-)

Men hvad er så den bedste platform - Adobe BC eller Wordpress?


De kommer an på øjenene der ser - og dine ønsker og behov. Men lad det være sagt med det samme. Konceptet med Adobe Business Catalyst er yderst tiltalende for grafiske designere og webgrafikere uden specielt flair for kodning - Wordpress har samme appeal, men det er naivt at forestille sig at man kan holde sig helt kodefri med Wordpress selv med drag og drop frameworks m.v.

Groft sagt plugger Adobe BC dig sammen med bl.a. Adobe Dreaweaver, Adobe Muse of Adobe Creative Cloud - mens Wordpress plugger dig på resten af verden med et ton af udvidelsesmuligheder. Det er to vidt forskellige verdener og dermed også to meget forskellige tilgange til udvikling og design.

Udviklerens oplevelse


Fra en udviklers / designers perspektiv er det fede ved Adobe BC, at du ikke skal bekymre dig om hosting og performance. Hvis man har prøvet at køre Wordpress på en shared host, og har fiddlet med plugins og themes så finder man hurtigt ud af hvor tidskonsumerende det kan blive at holde alt op to date, kompatibelt og ikke mindst afbalanceret.  

Det skal man ikke bekymre sig om med Adobe BC. Her varetager Adobe det servertekniske. I de godt 3 år jeg har brugt ABC, har jeg oplevet 2 små #$%ups - bl.a. ift Google Maps integration og nogle detaljer på nogle Web Apps der pludselig stod af lidt af ud af det blå - så Adobe holder generelt deres opdateringer stuerene og ret beset kører det bare derudaf, når først ens Adobe BC hjemmeside er færdig. Som QOTSA synger - "It's all smooth sailing from here".

Der hvor Adobe BC excellerer er i potentialet med deres øvrige applikationer som Dreamweaver og Muse. Men ret beset manglede integrationen et stykke vej da jeg sidst arbejdede med udvikling på platformen
 - især i.f.t. udvidet funktionalitet som f.eks. med Adobe BCs WebApp funktionalitet samt øvrige moduler. Jeg forventer et kvantespring på den front i takt med at Adobe BC integreres tættere og tættere med Adobe CS Apps og deres Cloud service - måske allerede her i 2014. Der vil for mange grafikere og visuelt orienterede webdesignere givetvis være en stor tryghed i at kunne pushe indhold direkte online på en sikker Adobe server og samtidig undgå at rode med teknikken i et LAMP setup. 

Slutbrugerens oplevelse


Fra en slutbrugers (kundes) perspektiv mener jeg begge platforme er anvendelige - omend ufuldkomne. De er begge i konstant positiv udvikling, og nogle af de bedre på markedet når det kommer til enkel redigering. Adobe BC har bl.a. en fiks 'direkte' redigerings- feature hvor man kan bevæge sig rundt på sin hjemmesides frontend og redigere tekster direkte hvor man står og går - samme funktion fås dog til Wordpress via et plugin. 

Adobes WYSIWYG editor lader sig meget tilbage at ønske. Den laver valid, men ikke- menneske venlig output i HTML mode. Til gengæld er brugerfladen i Adobe BC generelt en smule mere 'slick' end Wordpress - selvom version 3.6 af Wordpress har bragt den tættere på noget der minder om digital æstetik. Wordpress' WYSIWYG er mere lean, men ikke en drøm for slutbrugere - det er med andre ord begge steder en fordel at kunne se sig ud af basic HTML - men dog ikke et krav.

For begge systemer gælder det, at man skal have noget tid til at lære grundmetodikkerne at kende - men kan man holde siderne man udvikler enkle, så bliver de også lettere for slutbrugeren at anvende... fylder man derimod op med hhv. web apps, moduler, plugins og widgets og hvad det nu ellers hedder, så kan det blive en rimelig speget affære at betjene systemerene både for webdesigneren og for slutbrugeren.

Summa summarum

Begge systemer har styrker og svagheder - og der er mange gode grunde til at vakle mellem Adobe BC og Wordpress som webudvikler. I bund og grund er det nok smag og behag sat i forhold til hvad man gerne vil og hvordan man vil der derhen. Derfor tager jeg det ud fra mit perspektiv som freelance webdesigner.

Er du webdesigner med rod i Adobe CS og gider du ikke bøvle med kode og serverteknik er Adobe BC med rette en fristelse der er værd at bide i. 

Omvendt; er du ikke bange for at rode en smule med kode, har du tid til at optimere frem for at visualisere og er du forvænt med det kæmpe udviklingsmæssige community som Wordpress byder ind med, så er Wordpress vejen frem. Wordpress er meget udbredt som platform, og det giver dig mulighed for at hapse andres kunder - selvom det naturligvis også kan være en anledning til at vise dem en alternativ platform

Adobe BC er det sikre valg, hvis man i forvejen er Adobe bruger og hjemmevant i Creative Suite pakken. Med den øgede integration ml. Adobe BC og Creative Suite vil det være en naturlig forlængelse af ens workflow at benytte Adobe BC som webplatform. Som Adobe BC Partner har man mulighed for at centralisere sit klient setup via Adobes Partner central hvilket Adobe ikke ligefrem synes skal være gratis. Et Adobe Business Catalyst partnerskab koster ml. USD 1.000 (Basic) og USD 2.000 (Premium). Premium giver bl.a. mulighed for whitelabel af backend og admin login m.v. så dine klienter ser dit firmalogo frem for Adobes. Du kan også sætte markup på hosting eller lade Adobe opkræve pengene automatisk via dine klienters kreditkort. 

Fra slutbrugerens perspektiv er det lidt hips som haps som jeg ser det. Min oplevelse er, at rigtig mange nybegyndere kaster sig over Wordpress men ofte bliver overraskede når alting ikke spiller lige ud af boksen til trods for at det er gratis og open source - men uanset om man som slutbruger vælger den ene eller anden vej frem vil der være en indlæringskurve som reelt ofte er meget betinget af projektets kompleksitet. 

Hvad synes du - vinder Wordpress eller Adobe BC?

Er du webgrafiker, webdesigner eller webudvikler, så del gerne ud dine personlige erfaringer med Adobe BC versus Wordpress eller andre tilsvarende open source web- systemer nedenfor... 

Hvis du gerne vil have input til hvad der er den bedste platform for dig som slutbruger eller udvikler, så er du naturligvis også velkommen til at kontakte mig eller skyde en kommentar efter dette indlæg. Er du webudvikler vil jeg anbefale, at du opretter dit eget Adobe BC partner site. Du kan prøve en Adobe BC Partner trial her [disclaimer: affiliate link] - og så sikrer du dig ml. USD 50-100 rabat på signup, hvis du senere vælger at købe dig ind som Adobe Partner.

Så hvad synes du f.eks. om Adobe Muse og Dreamweaver integrationen med Adobe Business Catalyst? Er Adobe Business Catalyst stærkere end Wordpress eller andre open source systemer som f.eks. Silverstripe eller Concrete5...? Eller synes du ikke Adobe BC når nogen af dem til sokkeholderne?

Hvis du har et nogenlunde fornuftigt erfaringsgrundlag, så del endelig din oplevelse nedenfor...! For at kommentere: KLIK på PILEN nedenunder t.v. - det er slidelicious!! :-)

/Mads

Del din meningPROFESSIONEL WEBDESIGNER ELLER GRAFIKER?

Prøv Adobe Business Catalyst gratis - tilbyd dine kunder fremtidens platform og SPAR OP TIL $100 ved Partner signup hvis du bruger dette aff. link